Succé för kyrkan och moskéns samarbete

2015-10-21
IF Kommunikation

MoskeKatarinaKyrka

Att en moské och kyrka jobbar tätt ihop hör inte till vanligheterna men i Stockholm är det verklighet. Även utomlands uppmärksammas nu det lyckade samarbetet.
– Jag tror det är jätteviktigt i vårt land nu. Dels bryter vi fördomar, och dels bryter vi en segregering som finns, säger Olle Carlsson, kyrkoherde vid Katarina kyrka i Stockholm.

Det har nu gått sex veckor sedan Katarina kyrka och Stockholms moské gick samman för att samarbeta under den rådande flyktingkrisen som tog fart under september månad.
Ett tämligen unikt samarbete.
– Ja, den romantiska fasen är över och vi är inne på den sjätte veckan som vi gör det här nu. Ett väl fungerande samarbete, konstaterar kyrkoherde Olle Carlsson.
Det hela började med att Olle Carlsson befann sig i Grekland på semester och själv bevittnade flyktingsituationen med egna ögon.
– Så jag sms:ade hem till vår diakon, som jobbar socialt, och tänkte ”vad skulle vi kunna göra för att hjälpa till och göra vårt bästa?” säger Olle Carlsson.
Katarina kyrka träffade ett flertal organisationer som jobbar med flyktingsituationen, däribland Stockholms moské på Södermalm, som ligger granne med kyrkan.
– Det visade sig att moskén och deras hjälporganisation var väldigt professionella och duktiga men hela moskén var överfull, de kunde inta ta emot alla nattgäster.
Det slutade med att Katarina kyrkan hjälpte till att inhysa flyktingar.
Uppmärksammas utomlands
Moskén och kyrkan är grannar, men har aldrig tidigare träffats på det här viset.
– Det var naturligt på grund av läget, och de var duktigast på att se vilka som verkligen behöver ha hjälp, de kan arabiska, har läkare och juridisk hjälp och så. Då bestämde vi oss för att praktiskt börja arbeta tillsammans.
Kyrkan beskriver samarbetet som att ”öppna dörren till varandras världar”, och även utomlands har det unika mötet uppmärksammats. I förra veckan fick man besök av den erkända tidningen Washington Post.
”Flyktingarna förde oss samman”, lyder deras paroll.
I intervjun berättar Olle Carlsson att han tidigare hade varnats för att moskén är “ett ställe för terrorister” – men att man, på det här viset, har fått lära känna varandra på riktigt.
– Det finns mycket religionsdialog och man samtalar med varandra men att man konkret jobbar för att lösa en akut social eller medmänsklig situation är ganska unikt. Det är väldigt bra sätt att samarbete på, att göra praktiska saker, säger han.
Motarbetar polarisering
Expressen har tidigare skrivit om biskop Eva Brunne som utsattes för en hatstorm efter att ha funderat över hur Sjömanskyrkan skulle kunna hjälpa flyktingar att utöva sin religion temporärt i kyrkan.
Olle Carlsson tror däremot att den här typen av samarbeten vinner i längden.
– Jag tror det är jätteviktigt i vårt land nu. Dels bryter vi fördomar, och dels bryter vi en segregering som finns, många av de som är tillhör islam i vårt samhälle är ju vår tids underklass verkligen, säger han, och fortsätter:
– Polariseringen i samhället är jättefarlig och här är vi båda förvånade över hur bra det går och vilket gensvar det har fått bland stockholmare.
Utöver kyrkan och moskén har man fått hjälp av drygt 500 volontärer.
Helt vanliga människor, menar Olle Carlsson.
– Framför allt har vi mötts av en väldigt positiv glädje och folk tycker det är väldigt bra. Det som har hänt i vår närmiljö är att det är den tysta majoriteten som hörs, många som tidigare inte har sagt vad de tycker, men de rösterna har fått rimligare proportioner nu. Många har engagerat sig, det har nästan blivit en folkrörelse. Annars är det oftast de extrema rösterna från nationalistiskt håll och från islam som hörs, säger han.
”Man får inte vara naiv”
Under parollen ”Flyktingarna förde oss samman” arrangerade man ett personligt samtal mellan Olle Carlsson och Omar Mustafa, ordförande i Islamiska förbundet, i Allhelgonakyrkan i Stockholm på måndagen.
På Facebook är det många som välkomnar samarbetet.
Omar Mustafa, ordförande i Islamiska Förbundet (t.v) och Olle Carlsson, kyrkoherde i Katarina församling (t.h).Foto: Mikael Silkeberg
Religiösa ledare som arbetar interreligiöst; jag blir själaglad, ja det värmer så innerligt ända in i hjärteroten! Hoppas att samarbetet blir början på en ny era, att detta blir norm och praxis från och med nu”, skriver en person.
Det är dock inte alla som samtycker.
– Man får ju aldrig vara naiv. Det är klart att inte alla tycker att det är bra. Det stör homogeniteten någonstans, och bilden av hur det ska var, säger Olle Carlsson.
Men det kanske ni hade räknat med sett till delar av samhällsklimatet?
– Absolut. Men det har varit förvånansvärt bra.

————

Artikel från Expressen. Publicerad 20 okt 2015 23:16