Inga fler politiska avrättningar i Bangladesh

2013-12-12
IF Kommunikation

Islamiska Förbundet fördömer den politiska avrättningen av biträdande generalsekreteraren för partiet Jamaat-e-Islami Abdul Quader Mollah, som ägde rum den 12 december 2013.

Avrättningen utförs med politiska motiv och är ett bakslag för den politiska utvecklingen i Bangladesh. Godtyckliga dödsdomar av politiska fångar genom orättvisa rättsliga processer är ett brott mot FN:s konventioner om mänskliga rättigheter. Ett brott som regimen upprepat i och med åtal och dödsdomar av flertalet ledare för oppositionspartiet Jamaat-e-Islami.

Många av världens ledare, däribland Turkiets premiärminister Recep Tayyip Erdoğan, USA: s utrikesminister John Kerry och FN: s generalsekreterare Ban Ki moon har personligen vädjat till Bangladesh premiärminister att stoppa avrättningen. Även stora organisationer som FN, Amnesty International och Human Rights har fördömt avrättningen av Abdul Quader Mollah.

Rättegångsprocessen har för övrigt kritiserats från olika folkrättsorganisationer för att vara bristfällig och godtyckligt utförd. Regimen har försvårat den rättsliga processen genom att bortföra vittnen, avvisa bevis, men även ändrat i lagstiftningen så att åklagaren ska kunna fullfölja avrättningarna.   Även Abdul Qaders försvarsadvokat Toby Cadman säger att han i över två år har arbetat för att försäkra sin klient en rättvis rättegång, vilket han i slutändan aldrig fick.

Regimen i Bangladesh har förutom de godtyckliga rättegångarna mot oppositionspolitiker även försenat planerade val, bemött fredliga demonstrationer med hänsynslöst våld och på så sätt tagit demokratiutvecklingen i landet flera steg tillbaka.   

Att domstolarna inte har erkänts av det internationella samfundet samt att den avlidne Abdul Quader Mollah inte fått en rättvis rättegång är en bekräftelse på att regimen tenderar att fortsätta använda repressiva metoder även om det kostar oskyldiga liv. Detta gör det därför än viktigare att röster på internationell nivå fortsätter höjas mot regimen i Bangladesh för skyddet av mänskliga rättigheter.

Inga fler politiska avrättningar i Bangladesh

 

Stockholm den 13 december 2013

Islamiska Förbundet