Islamiska förbundets årliga Iftar

2010-08-29
IF Kommunikation

Islamiska förbundets årliga Iftar

Islamiska förbundet i Sverige bjöd stolt till sin årliga Iftar. På inbjudningslistan denna gång stod bland annat diplomater, politiker och IFiS tjänstemän. Gästerna mottogs strax före solnedgången för mingel och lagom till böneutropet kunde samtliga bryta fastan på ett muslimskt traditionellt sätt, med mjölk och dadlar.

 

Middagen serverades direkt efter maghreb-bönen. Under tiden hölls diverse tack tal av ett antal gäster. Först upp var Jan Henningsson, som representerade regeringen och charmade alla gäster med sitt fantastiska tal på arabiska.  Därefter talade Abderizak Waberi, ordförande för Islamiska Förbundet i Sverige, om hur ramadan ändrar synen på livet och hur islam har hjälpt att utveckla det svenska samhället, i synnerhet när det gäller ungdomsfrågor. Joakim Larsson, borgarråd, berättade om när han blev kontaktad av en person strax efter beslutet om nya moskén på Järva området. Denna person var emot moskébygget och Joakim påmindes om hur det var 1995 då man beslutade om moskébygget vid Björns trädgård på södermalm. Då, på den tiden var debatten het och många var emot detta moskébygge, som beslutsfattare hade man inget argument mot dessa protester. Joakim berättar att han idag kan tala för denna person om moskén på södermalm. Hur den har funnit sig till rätta och hur den har bidragit till att skapa trygghet och ro i området kring Björns trädgård.

Kvällen fortsatte med middag och ännu fler tänkvärda tal. Islamiska Förbundet följer riksdagsvalet men är avvaktande för alla partier som är islamfientliga med onda tankar och som försöker att vara med på riksdagen. Helena Benaouda, ordförande för Sveriges Muslimska Råd avslutade kvällens ”tal-marathon” med att tacka alla gäster för sin närvaro och avslutningsvis påminna om att ensam är man stark med tillsammans är man starkare.

Gästerna uppskattade denna högtid och välkomnar Iftar till att vara en del av de svenska traditionerna.

Islamiska förbundets-ordförand Abderizak Waberis tal under middagen:

Mina damer och herrar,

Vi välkomnar er till denna årliga Iftar och hoppas att ni har en bra Ramadan. Ramadan är en tid för att reflektera och tänka om, det är en tid för försoning och kärlek, det är en tid för förlåtelse och framåtanda, det är en tid man söker sig själv och varvar ner, det är inte enbart en tid då man ändar på sitt vardagliga liv genom att äta på andra tider än de vanliga och på så sätt ändrar sin biologiska klocka vad gäller maten, utan man ändrar sin syn på livet till det bättre.

Sedan vi sist träffades har det under det gångna året hänt mycket här på Ifis i Sverige och i världen. Ifis har haft glädjen att öppna ett distrikt i Dalarna så finns Islamiska förbundet även i Dalarna med säte i Borlänge och innefattar Borlänge, Falun, Mora, Rättivk, Orsa, Ludvika

I december höll Ifis sin 28 konferens, som vanlig deltog eminenta föreläsare och konferensen var välbesökt. Samtidigt firade vi stora moskéns 10-årsjubileum och mottagningen hölls i moskén med deltagare och gratulanter från både kyrkan, riksdagen, Stockholms kommun, polisen och andra samhällsorganisationer. Stora moskén i Södermalm har unders sina 10 år visat att moskén är viktig i vårt samhälle och att den är en garant för brobyggande och fridfull samlevnad. Moskén har medverkat i utvecklandet av olika projekt som riktar sig mot ungdomar och kvinnor. Under detta år har vi även kunnat glädja oss i att byggandet av Göteborgs stora moské har påbörjats, muslimerna i Göteborg räknar med att be sin första bön i maj 2011.

I Sverige är det i år valår och detta syns verkligen överallt, valet dominerar totalt i Sverige och folk är engagerade. Vi från Ifis följer den här utvecklingen med orolighet särskilt när vi ser ett växande Islamofobi som spelar de rasistiska partierna och krafterna i hand. Utspel som kan anses kontroversiella eller harmlösa ibland kan ändå ha ödesdigra konsekvenser vad gäller muslimernas tillvaro och trygghet. Utspel som kränker, förlöjligar, förminskar och rent allmänt visar förakt för islam och muslimer. Vi var väldigt tacksamma för det modiga ställningstagande som Malmös kommun har tagit mot Skånepartiet. Men ser samtidigt med oro Sverigedemokraternas framgångar och bland dem ogenomtänkta ageranden från vissa etablerade politiska partier.

Vi skulle många gånger ha önskat att man tog hänsyn till muslimer i de frågor som berör dem i deras tillvaro oh trygghet. Fortfarande talar man om för muslimer hur de ska leva sina liv, det är något som kan alienera muslimer och detta är en fara för hela samhället. På Ifis värnar vi om freden i samhället och främjandet av samexistensen mellan olika religioner och att alla oavsett etnisk bakgrund, färg, kön, religiös tillhörighet eller annat ska verka på samma villkor i samhället och utnyttja samma rättigheter. Vi vill medverka för ett samhälle som har empati, förståelse och som ser till varje individ, att hon eller han är unik. Således vill vi vädja till alla att värna om varje individs rättigheter innan det blir för sent och att de tysta vännerna inte ska vara tysta längre.

Under året som gått har vi med sorg följt de olycksdrabbade länderna, tidigare i våras Haiti som drabbades av en jordbävning som skakade hela världen i sin intensitet och förlust i liv och egendom. Islamic Relief har varit med bland de organisationer som försökte hjälpa till. I våra moskéer och församlingar har vi bett för de döda, skadade och för de som överlevde. Idag följer vi genom nyheterna de översvämningar som i första hand drabbat Pakistan och där krävt många liv och där idag miljoner människor står utan mat, vatten och hem. Vi vädjar till alla organisationer att hjälpa till och stödja Pakistan och pakistanierna i denna dystra tid i deras liv. Islamic Relief har återigen varit en hjälpande hand och har med sina systerorganisationer varit bland de första på plats i Pakistan. Det är när sådana katastrofer sker som vi människor inser hur små vi är inför naturens och guds makt, och vi  borde kunna reflektera över den högmodighet och de småsaker vi bråkar om, vi ser hur triviala våra önskningar är när vi ser folk drabbas av sådana katastrofer och förlorar allt som de äger och nära och kära.

Nyligen kunde vi glädjas åt beslutet att New Yorks myndighet gav en muslimsk organisation tillstånd att bygga en moské nära Ground Zero. Händelsen 2001 var en chock för hela världen och har fört många av oss närmare varandra. Det är vår förhoppning att byggandet av denna moské kommer att föra oss ännu närmare varandra. För det var varken Islam eller muslimer som begick det hemska dådet utan några förlorade själar. De som idag försöker anklaga islam för detta är många gånger okunniga men det finns de som verkligen tror att de kan fiska i grumliga vatten och kan skapa hat mellan folk och religioner. Vi hoppas att byggandet av denna moské blir en garant för fred och harmoni och att det blir en oas där amerikaner kan träffas och mötas och att även tillfälliga besökare av ”the Big Apple” kan besöka den och finna ro och frid. Samtidigt välkomnar vi tillbakadragandet av trupperna från Irak och hoppas att man drar tillbaka samtliga trupper från Irak och Afghanistan och att man med fredliga medel försöker inbringa kärlek, glädje och trygghet till dessa länder. Låt oss tillsammans be för fred i världen, låt oss tillsammans se till att vi använder en kärleksfull beröring istället för maskingevär.

Jag vill tacka er för att ni har kommit till stora moskén och velat delta i firandet av Ramadan, ni är alltid välkomna hit och även till moskéerna i övriga Sverige. Hopas ni har en trevlig kväll.