Lars Vilks i Uppsala II, 101006

2010-10-05
IF Kommunikation

Publicerad 2010-10-06, Stockholm

Lars Vilks i Uppsala och förnuft II

Uppsala Universitet, genom filosofiska institutionen, har återigen inbjudit in Lars Vilks för att hålla sin föreläsning i en av universitetssalarna. Vi på Islamiska Förbundet i Sverige tycker att det är beklagligt att ett av Sveriges mest anrika universitet används som en plats och plattform för påhopp, extremism, islamofobi och förlöjligande av 1,5 miljarder muslimer i världen.

Lars Vilks vill med sitt budskap endast sprida sin galla och förakt över en redan utsatt minoritetsgrupp under täckmantel av yttrandefrihet. Vi är för sann anda av yttrandefrihet och religionsfrihet, som inte grundar sig på hatpropaganda, smutskastning, påhopp och förlöjligande.

Lars Vilks och människor med hans inställning, som är ute efter lite rampljus och att skapa klyftor i samhället, kommer inte att ändra den sanna bilden av profeten Muhammad. En profet som sänts som en barmhärtighet till mänskligheten med god karaktär för att förmedla den eviga lyckan för alla individer och samhällen. Med ett budskap som manar till rättvisa, ömsesidig respekt, tolerans, brobyggen och försvarande av grundläggande fri- och rättigheter.

Vi fördömer institutionens initiativ som endast gagnar hatpropaganda, osanningar och fördomar om islam och muslimer. Vi hoppas att ledningen kan ta initiativ till mer nyanserade diskussioner om Islam och yttrandefrihet, profeten Muhammed och hans liv eller om hatet mot muslimer.
Islamiska Förbundet i Sveriges ståndpunkt är att bemöta sådana påhopp på ett lagligt, demokratiskt och konstruktivt sätt. Vi hoppas att alla muslimer ska följa vår linje och agera med förnuft och värdighet, som är fri från våldshandlingar och odemokratiska metoder.

Osman Karrani
vice ordförande, Islamiska Förbundet i Sverige
Telefon: 08-509 109 00

Omar Mustafa
presstalesman, Islamiska Förbundet i Sverige
Telefon: 070-759 81 20
E-post: info@islamiskaforbundet.se