Omar Mustafas avskedsbrev

2013-04-13
IF Kommunikation

omar-mustafa


I början av veckan kom en kritik mot mig som i till viss del var saklig. Hur ska vi som antirasistiska organisationer säkerställa att hatpredikanter inte får legitimitet när vi möter dem eller debatterar mot dem.

Grundkritiken gick över till en klassisk utfrågning som de flesta engagerade muslimer brukar få; står jag för kvinnoförtryck, homofobi, antisemitism? Jag har återgett min syn på de stereotypa frågorna i ett flertal intervjuer och bl.a. i en artikel på Aftonbladet.

Kritiken och den sakliga granskningen av personer som väljs in i maktpositioner beblandades snabbt med ogrundade påhopp och konspirationsteorier om Islam, muslimer och muslimska organisationer.

Partiföreträdaren Carina Hägg pratar om att jag ingår i en konspiration som syftar till ”att infiltrera politiska partier” och Mona Sahlin beskyllde mig för att ha uttalat mig antisemitiskt, utan att framföra bevis.

Expressen presenterade även lögner om att jag skulle ha tjänat miljonbelopp under 2009 och 2010.

Då jag i själva verket var en fattig student som levde hos mina föräldrar, för att jag inte hade råd med annat. Dessutom är de kritiska till mina gamla tweets som andas Israelkritik och antiimperialism.

Mängden av påhopp och utfrågningar har varit massiv under veckan som gått. Under tiden har jag fått ett enormt stöd av muslimska syskon, partikamrater och andra vänner som jag inte kan tacka

tillräckligt mycket.

Mitt engagemang i det muslimska civilsamhället har alltid handlat om att jobba för rättvisa, jämlikhet och mänskliga rättigheter. Ett engagemang som jag hade stora förhoppningar på att fortsätta

med i partipolitiken. Partiledningen menar dock att man inte kan förena ett partiuppdrag och ett uppdrag i det muslimska civilsamhället. Partiledningens uppfattning är inte bara beklagligt, det är även en skrämmande signal till muslimer och andra troende socialdemokrater.

Jag uppfattar att partiledningen därmed inte har förtroende för mig och tvingar mig att lämna samtliga mina uppdrag i

partiet.

Själv kommer jag fortsätta mitt arbete med den svenskmuslimska identiteten, mot rasismen i alla dess former och för en rättvisare nationell och internationell politik.