Rapport om utbildningsd. 090215

2009-02-17
IF Kommunikation

Publicerad 2009-02-17

Rapport om utbildningsdagen om Palestina, söndagen 15 februari 2009

Här följer en sammanfattning av de olika aktiviteterna som har ägt rum i samband med utbildningsdagen.


En dag för Gaza

Söndag den 15 februari 2009 var en heldag tillägnad som stöd till Gaza med både en stor Bazar och en efterlängtad utbildningsdag om Palestina konflikten som avslutning.

Bazar för Gaza

Dagen började med att Muslimska kvinnoföreningen (MKF) i samarbete med Newmoon, Newmoon Sisters och IFIS Gaza kommitté anordnade en loppmarknad på Medborgartorget mellan kl 11.00-16.00. Under ett stort tält såldes bl. a kläder, cd-skivor, filmer, olika exotiska bakverk, maträtter palestina knappar och band. All insamling går sedan oavbrutet till behövande i Gaza genom Islamic Relief.

Besökarna fick även en möjlighet att ta del av det som händer i Gaza genom en informationshörna med projektor, som visade bilder och information om Gaza och dess situation.

Trots den isande kylan var det många som besökte Bazaren. Svenskar som icke-svenskar, muslimer som icke-muslimer, alla deltog helhjärtat och bidrog till att göra Bazaren till ett lyckat event där över 30 000 kr samlades in till stöd för Gaza!

Utbildningsdag om Palestina

Dagen fortsatte sedan med en utbildningsdag om Palestina där syftet var att utbilda främst gymnasieelever om den Palestina konflikten. Utbildningsdagen anordnades av IFIS Gaza kommitté och pågick mellan kl.13.30-20.00 i andra våningen i stora moskén på Medborgarplatsen.

Intresset för utbildningsdagen var stort. Över 140 personer, majoriteten gymnasielever, deltog. Utbildningsdagen bestod av tre föreläsningar. Under den första föreläsningen tog syster Umm Muhammad med publiken på en väldigt kunskapsrik och intressant historisk resa i forntidens Palestina.

Efter att ha fått den historiska bakgrunden fortsatte bror Amin Kharraki resan med att ta oss igenom den politisk historiska aspekten i Palestinas moderna historia och den sionistiska rörelsens framväxt.

Välutrustade med viktig bakgrundsfakta var publiken redo för den sista etappen i resan, där bror Abu Ubayda väntade med att belysa oss om den rådande situationen i Palestina, de olika grupperingar som bildades och varför denna historiska konflikt är olösbar än idag.

Utbildningsdagen avlutades med en välbehövlig frågestund, där deltagarna fick chansen att både lufta sig och få en ännu mer klar och tydlig bild över Palestina konflikten.


Utbildningsdagen gästades även av en mycket speciell person, Chakib Benmakhlouf, som fick det avlutande ordet om varför det är alla muslimers plikt att stödja Palestina samt hur vi kan göra det på ett fredligt sätt.


Ladda ned material

* PowerPoint presentation>> föreläsning av Umm Muhammad, del 1.
* PowerPoint presentation>> föreläsning av Umm Muhammad, del 2.


Plats: Stockholms Stora Moské, konferenssalen.

Tid: 13.30 -19.00.
Avgift: fri inträde. Muslimer samt icke muslimer är välkomna