Rapporteringen om Omar-affären under allkritik

2013-04-24
IF Kommunikation

i kategorin: Insändare.


I lördagens Medierna i Sveriges Radio visade journalisterna att rapporteringen om Omar Mustafa affären innehåll ”bara3 fel, annars var det korrekt rapporterat och yrkesmässigt utfört. 

Journalisterna som inte accepterade att drevet hade islamofobiska undertoner skyndade sig därför med att berömma journalistkåren för att de ska ha skött detta ”ovanligt väl”, bland dessa Erik Helmerson.
 

Ovanligt väl” är att:

1. Helmerson själv ljuger om att Omar Mustafa ska ha varit ordförande för Sveriges Unga Muslimer när en annan diskuterad gäst bjöds in, när Omar aldrig varit ordförande för organisationen någonsin.
2. Ljuga om att Omar i egenskap av ordförande bjudit in Salah Sultan och Ragheb Al-Serjany 2010 – När Omar inte ens var ordförande då. 
3. Kräva tydlighet om var man står i bjudningarna av ovannämnda gäster, när Islamiska Förbundet 2010 tog tydligt avstånd från uttalanden.
4. Helmerson själv anklagar Ragheb Al-Serjany för att ha uttalat sig antisemitiskt utan att komma med belägg.
5. Att reproducera Sahlins lögn om att Omar ha uttalat sig antisemitiskt utan att kräva henne på belägg eller överhuvudtaget ifrågasätta.
6. Att använda citat från Salah Sultan (2010) när man talar om Muslimska Familjedagarna (2013), då Salah Sultan inte ens var med 2013.
7. Att ljuga om hemliga miljoninkomster när Omar var fattig student.
8. Att kalla etablerade debattörer som bjuds in av respekterade universitet och regeringar för ”ökända antisemiter” eller ”ökända judehatare” utan att komma med belägg.
9. Att naivt likställa antisemitism med Israelkritik.
10. Att felcitera Yvonne Ridley när hon kritiserar sionismen o få det att låta som om hon talar om judarna.
11. Att Expressen gång på gång producerar lögner när de skriver att Imam Zaid Shaker (gästen som kom till Muslimska Familjedagarna 2013) ska ha grundat Muslimska Brödraskapet när grundaren mördades 1949.
12. Att ljuga om Omars kvinnosyn för att det ska ha funnits en översatt artikel på Islamiska Förbundets hemsida som beskriver kvinnan på ett orättvist sätt.
13. Att ljuga om att ovannämnda stadga är en del av Islamiska Förbundets stadgar utan att komma med belägg.
14. Att ljuga om att Omar Mustafa vill bombardera Israel när han egentligen skrev om att skydda luftrummet över Gaza.

Listan kan bara bli längre med faktafel, felciteringar och manipuleringar av texter.  Det är så normalt att falskt reproducera fördomarna om muslimer att journalisterna inte längre kan se när de ljuger om muslimer!
Jag håller med Erik Helmerson. Journalisterna har skött islamofobiska drev ovanligt väl!

Av: Mustafa Al-Sayed Issa