Europeiska Fatwarådet om fastan

2013-07-07
IF Kommunikation

Beslut 20/7, angående antalet timmar för fastan i de nordliga länderna.

Fatwarådet har undersökt dagslängden i de nordliga länderna och kommit fram till att dagarna är långa vilket medför att fastan kan nå upp till 23 timmar inom ett dygn.

Fatwarådet har tagit del av tidigare åsikter som berört detta ämne och dessa åsikter summeras i dessa två:

Första: att dessa städer bör fasta motsvarande antal timmar som Mecka borna gör. Vilket innebär att de påbörjar och bryter fastan som Mecka borna även om det skulle innebära att solen är uppe.

Andra: att dessa städer fastar motsvarande antal timmar som de nordligaste delarna av de muslimska länderna.

Dessa åsikter har fatwarådet avvisat då dessa inte bygger på något konkret bevis ur islamisk synvinkel samt att dessa åsikter strider mot den definierade tiden för fastans början och slut, från sol uppgång till solnedgång.

Fatwarådet anser i enlighet med Fiqhsamlingen i Islamic World Leagues beslut nr. 3 gällande bönetider och fastetider för städer i de nordligaste breddgraderna, som antogs 1982-02-04, som resulterade i följande:

”Gällande fastställandet av deras fastetider så ska de förpliktigade att fasta avhålla sig från mat, dryck och annat som kan bryta fastan från gryningen till solnedgången i deras egna länder så länge det går att urskilja natten från dagen. De får sedan äta, ha samlag och liknande endast under deras nattetid, även om den är kort. De islamiska reglerna gäller människor världen över och Allah har sagt:

وَكُلُواْ وَاشْرَبُواْ حَتَّى يَتَبَيَّنَ لَكُمُ الْخَيْطُ الأَبْيَضُ مِنَ الْخَيْطِ الأَسْوَدِ مِنَ الْفَجْرِ ثُمَّ أَتِمُّواْ الصِّيَامَ إِلَى الَّليْلِ[2:187]

…och ni får äta och dricka till dess den vita strimman av gryningsljuset kan urskiljas mot nattens mörker. Återuppta då fastan och håll den tills natten faller på… [2:187]

Den som inte förmår att fasta en dag på grund av dess långa tid, eller märker genom; givna tecken, den egna erfarenheten, pålitlig läkares råd eller genom egen misstanke om att fastan kommer att leda till; dennes kollaps, kraftig insjuknad, förstärka en sjukdom eller fördröja en återhämtning ska denna bryta sin fasta och ersätta det vid en annan tid på året då det är möjligt. Allah säger:

فَمَن شَهِدَ مِنكُمُ الشَّهْرَ فَلْيَصُمْهُ وَمَن كَانَ مَرِيضًا أَوْ عَلَى سَفَرٍ فَعِدَّةٌ مِّنْ أَيَّامٍ أُخَرَ

[2:185]…Den av er som ser månens nytändning skall fasta månaden ut. Men den som är sjuk eller [stadd] på resa [skall fasta därefter] under motsvarande antal dagar…

لاَ يُكَلِّفُ اللّهُ نَفْسًا إِلاَّ وُسْعَهَا [2:286]

[2:286] Gud lägger inte på någon en tyngre börda än han kan bära…

وَمَا جَعَلَ عَلَيْكُمْ فِي الدِّينِ مِنْ حَرَجٍ[22:78]

[22:78]…och Han har inte lagt på er svåra eller tunga plikter i [utövningen av er] religion…”

Dessutom anser rådet att den börda som leder till att arbetare inte kan genomföra sitt arbete ger de rätt till att bryta sin fasta.

Fatwarådet anser dessutom att det finns utrymme för definiering av tiden för påbörjandet av fastan i de städer där gryningens tecken är otydliga. Detta kan medföra underlättnad för de fastande i sådana tider och förhållanden.

Fatwarådet rekommenderar att fatwor ska ges individuellt beroende på muslimernas situation i Europa gällande arbetstyper och dess påverkan av de långa fastetiderna.

Rådet rekommenderar även muslimerna att vända sig till de lärda för att fråga om vilken börda som ger undantag från fastan på grund av de långa dagarna.

Länken till fatwa på arabiska