Islamiska Förbundet fördömer dödandet av demokratiaktivister i Egypten

2013-07-28
IF Kommunikation

Islamiska Förbundet i Sverige fördömer det hänsynslösa dödandet av oskyldiga demonstranter och demokratiaktivister som i veckor protesterat mot militärkuppen som fråntog dem sin demokratiska utveckling.

På lördagsmorgonen möttes vi av de beklagliga rapporteringarna om att de egyptiska säkerhetsstyrkorna gjort sig skyldiga till ännu en massaker mot oskyldiga egyptiska demonstranter i Kairo. I nästan en månad har flera miljoner egyptiska kvinnor, män och barn stått och demonstrerat fredligt på olika platser i landet mot militärkuppen som fråntog det egyptiska folket sin demokratiska utveckling. Militärledningens brutala svar som resulterat i hundratals döda och skadade är mycket oroväckande och sänder signaler om att fler brutala aggressioner mot demonstranter är att vänta.

Att militärledningen, som nu styr landet tillsammans med en del oppositionella politiska ledare, dessutom legitimerar dödandet, samtidigt som de fängslar politiska ledare från motståndarsidan, stänger ner Tv-stationer, begränsar yttrandefriheten, piskar upp en rasistisk stämning och samarbetar med ligister för att förinta demonstrationerna ger indikationer på att den gamla Mubarakregimen börjar återinstalleras i landet.

Islamiska Förbundet ser händelseutvecklingen i Egypten som mycket oroande för hela regionen och riskerar att underminera folkens tro på den demokratiska processen. Politiska strider mellan landets politiska fraktioner bör lösas med demokratiska medel och inte med blodiga kraftmätningar på gatorna eller med militära interventioner i det politiska ledarskapet.

Vi uppmanar den svenska regeringen att starkt fördömma den egyptiska militärkuppen och dess blodiga resultat och fortsätta verka för att den demokratiska processen ska få sin chans i arabiska-våren länderna.

Vi uppmanar också de demokratiska politiska och religiösa grupperingarna i Egypten att söka sig till seriösa dialoger och breda koalitioner för att återskapa den positiva känslan av enighet som det egyptiska folket visade omvärlden i samband med revolutionen 2011.

 

Stockholm den 28 juli 2013

Islamiska Förbundet i Sverige