Islamiska Förbundet uppmanar till stöd för demokratin i Egypten

2013-08-14
IF Kommunikation

Islamiska Förbundet fördömer militärledningens övergrepp mot demokratiaktivisterna och demonstrerar framför utrikesdepartementet för att regeringen ska jobba aktivt för att sätta stopp för militärkuppen och dess efterdyningar.

Ännu en gång har egyptiska militären gjort sig skyldig för en fasansfull massaker mot fredliga demokratiaktivister. Enligt medierapporter och ögonvittnen har hundratals demonstranter dödats och flera tusen skadats när militären bestämde sig för att med järnhand sätta stopp för de demonstrationerna som har pågått i Egypten i flera veckor.

I början av juli genomförde den egyptiska militären en statskupp, fängslade den demokratiskt valda ledningen, avsatte parlamentet, upphävde konstitutionen och gjorde sig skylde för ett flertal brott mot grundläggande mänskliga rättigheter. Sedan dess har militären även genomfört flera massaker och vårdläst dödande mot de demonstranter som protesterar mot militärkuppen.

Islamiska Förbundet ser händelseutvecklingen i Egypten som mycket central för hela regionen. Om den militära ledningen lyckas stoppa den demokratiska utvecklingen som det egyptiska folket har påbörjat så riskerar den demokratiska processen i hela regionen att avta. Därför ställer vi oss frågande till omvärldens passivitet och tystnad.

Vi kräver att den svenska regeringen och den europeiska ledningen tar aktiv ställning för att demokratin ska återinföras i Egypten och att omvärlden sätter stopp för militärkuppen och dess efterdyningar.

Vi fördömer också attackerna på moskéer och kyrkor och den rasistiska stämningen som piskas upp i landet som ställer egyptiska grupper mot varandra. Det är endast med breda koalitioner och seriös dialog som det nya Egypten kan byggas.

Islamiska Förbundet uppmanar nu, tillsammans med andra aktörer, alla som vill fördömma det hänsynslösa dödandet och visa sitt stöd för demokratin i Egypten och i hela regionen att samlas idag 14 augustiGustav Adolfs Torg i Stockholm, framför Utrikesdepartementet kl. 16.00.

Stockholm den 14 augusti 2013

Islamiska Flrbundet