NU måste svenska regeringen och EU ta sitt ansvar!

2008-03-01
IF Kommunikation

Publicerad 2008-03-01
Pressmeddelande, Stockholm

NU måste svenska regeringen och EU ta sitt ansvar!

Den israeliska militären har inlett en markoffensiv i Gaza. I tre dagar rullar israeliska stridsvagnar med helikopterunderstöd in i staden Jabalya i norra Gazaremsan. Massakern fortsätter och omvärlden fortsätter med sin tystnad.

Inte mindre än 70 palestinier dödades. De flesta är barn och kvinnor. Denna offensiv förvandlats till en massaker som har för avsikt att utplåna den palestinska civila befolkningen.

Islamiska Förbundet i Sverige fördömer i allra hårdaste ordalag denna massaker som pågår i Gaza. Samtidigt uppmanar vi vår regering att ingripa och tillsammans med övriga länder i EU kräva från Israel ett omedelbart tillbakadragande av sina trupper och stridsvagnar ur Gaza.

Denna militära markoffensiv kom efter den blockad som har strypt Gazabefolkningen de senaste månaderna. Israel bryter mot alla internationella konventioner. Det är ett tydligt brott mot folkrätten. Det är dags för den svenska regeringen, EU och alla goda krafter att sätta stopp för denna massaker. Hur många palestinier måste dö innan regeringen gör något? Hur länge ska vi med vår tystnad vara medhjälpare till att brott begås mot mänskliga rättigheter? Hur länge ska Israel får döda, skada, bränna, bomba och terrorisera civila innan vi ingriper?

Det är dags att slopa den gamla retoriken om att be offret om återhållsamhet medan ockupationen fortsätter med sitt brott samtidigt som man begär att fredsprocessen tar fart igen.

Alla vet att den israeliska militären aldrig har visat återhållsamhet och att den nuvarande fredsprocessen saknar all kraft.

Vi kräver
1. att svenska regeringen omedelbart kräver att israeliska trupper och stridsvagnar dras ut ur Gaza och att alla attacker mot civilbefolkning upphör med detsamma.
2. att Sverige bojkottar Israel och häver blockaden mot Gaza.
3. att Sverige markerar klart att Israel kommer att förlora all stöd om den inte upphör med sådana omänskliga militära offensiver mot palestinier.
4. att Sverige inleder samtal med palestinier för att påbörja en meningsfull fredsprocess.

Vi uppmanar alla fredsälskande människor att ta ställning och göra sin insats.
Ett sista ord till vår regering, historien förlåter aldrig. Låt Sverige vara det landet som har sagt till Israel att det är nog! Låt Sverige vara det land som har skapat en meningsfull fredsprocess i Mellanöstern som har lett till en rättvis lösning.

För mer information
Mahmoud Khalfi
Ordförande, Islamiska Förbundet i Sverige
0704-86 99 53

Abdirisak Waberi
Politiska enheten och presstalesman
0707-53 94 48
waberi@islamiskaforbundet.se